Že imaš prenosnik?

PrenosnikiPrenosniki je postal skoraj tako pogost kot namizni računalnik. Nove generacije prenosnikov pa so že tako napredne, da pred svojimi velikimi brati že skoraj ne zaostajajo. So dovolj zmogljivi za vso delo, ki ga opravljate in tudi dovolj močni za igranje kakšne zahtevnejše igrice. Seveda, pa imajo pred namiznmi računalniki tudi številne prednosti o katerih bom govoril malo nižje.

Poznaš njihovo zgodovino?

Prvi prenosniki so bili razvili v poznih 60. letih prejšnjega stoletja in so bili namenjeni male delu tga, kot je vojska in za nekatere specifične poklice. Vendar je popularnost prenosnikov rastla sunkovito z razvojem novejše tehnologije.

Prenosniki vsebujejo skoraj vse tipične komponente, ki jih ima namizni računalnik, vključno s tipkovnico, zaslonom, miško in zvočniki v eni sami enoti. Prenosniki se napajajo preko AC adapterja. Ko ga izključimo iz električnega omrežja, se napajanje preklopi na baterijo. Nove baterije so dovolj močne, da napajajo prenosni računalnik med 3-5 ur, odvisno od konfiguracije prenosnika.

Velikosti prenosnikov se lahko zelo razlikujejo, saj so na voljo od 7 palčnih monitorjev, pa vse tja do 21 palčnih monitorjev. Ker so prenosniki postali vse lažji, so postali veliki prenosniki čisto sprejemljivi za vsakdanjo uporabo.

Netbook prenosniki

Netbook prenosnikiZanimanje za prenosnike, ki bi bili ultra lahki, majhni, a hkrati dovolj zmogljivi, da lahko na njih postorimo večina vsakodnevnih opravil, je bilo vse večje. In tako se je rodil netbook prenosnik. Netbook prenosniki so namenski prenosniki, ki zmorejo vse našteto. Večina novejših netbookov je dovolj zmogljivih, da poganjajo zadnje windowse, čeprav večinoma  windowse prilagojene za netbooke ali pa andoid OS.

Netbook prenosnik je dovolj lahek (cca 1kg) in majhen, da ga lahko brez problemov prenašate okoli. Je pa tudi dovolj zmogljiv, da lahko v kavarni ob skodelici sveže kave preberete svojo e-pošto, posodobite facebook status in postorite skoraj vse kar potrebujete za službo.