Spirulina – modro zelena alga

Spirulina

Alga spirulina je preprosta enocelična alga, ki jo razvrščamo med modrozelene cepljivke. Zaradi svoje neverjetne prilagodljivosti jo lahko najdemo po vseh kotičkih sveta – v zemlji, močvirjih, slanih ter sladkih vodah in v okoljih, za katere res ne bi pričakovali, da se bo tam nahajala.

Alga spirulinaPrvi raziskovalci so prišli v stik s to algo v 40. letih 20. stoletja v Afriki ter Mehiki, po podrobnih laboratorijskih analizah pa so ugotovili, da večino posušene mase (tudi do 70 %!) spiruline predstavljajo beljakovine, ki so gradniki naših mišic in so pomembne za nemoteno delovanje človeškega telesa.

Glavna prednost beljakovin spiruline pa je tudi v tem, da vsebuje esencialne (telesu nujne) aminokisline, ki jih telo dobi le z zaužitjem in jih ne more ustvariti samo. Poleg beljakovin pa ta čudežna alga vsebuje tudi klorofil, ki učinkovito očisti telo, beta karoten, ki je potreben za pravilno delovanje oči ter vitamin B12, ki je potreben za rast in razvoj krvnih celic.

Komu se priporoča uživanje spiruline?

SpirulinaAlga spirulina bi morala biti sestavni del prehrane vseh, ki se prehranjujejo enolično in jim v prehrani manjka beljakovin. Njeno uživanje je priporočljivo tudi pri vegetarijancih, ki pogosto ne zaužijejo dosti vitamina B12, zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa se njena uporaba priporoča pri starejših ter tudi pri športnikih.