Smrekovi, bukovi ali mešani peleti?

Pri prebiranju spletnih forumov pogosto opazimo debato o tem, katere pelete izbrati – bukove, smrekove ali mešane. Tako kot je pogosto pri ‘gostilniških debatah’, tudi pri tem vprašanju ni enoličnega odgovora in vsak vstrajno navija za ‘svoje’. Nekateri trdijo, da so smrekovi peleti najboljši, ker od sebe dajo največ toplote, spet drugi so zagovorniki dobre stare bukovine, tretji pa trdijo, da je les les in da je najbolje kupiti najcenejše.

In kakšna je resnica?

PeletiPravzaprav enoznačne resnice res ni. Veliko je odvisno od same peči, v kateri se bodo peleti uporabljaji, od preferenc uporabnika ter tudi od samega proizvajalca peletov, saj niso vsi smrekovi peleti enaki. Nekateri so izdelani iz odpadkov lesne industrije, spet drugi so narejeni iz sveže hlodovine brez lubja, nekateri pa vsebujejo tudi lubje. Medtem, ko razlik v kvaliteti med peleti, izdelanimi iz odpadkov ter med tistimi iz hlodovine brez lubja, načeloma ni, so peleti z vsebnostjo lubja pogosto težavni, saj iz lubja nastaja veliko pepela, poleg tega pa se v lubje pogosto zažre tudi razna nesnaga, kot je pesek in zemlja, kar povzroča žlindro. Kupce pogosto tudi zanima, zakaj so nekateri peleti svetlejši, skoraj beli, drugi pa temnejše rjave barve. Razlog za to je način izdelave. Svetlejši peleti so izdelani iz naravno sušenega lesa (na zraku), medtem ko so temnejši prisilno sušeni, torej se svež les posuši v posebnih sušilnih hotlih na visoki temperaturi. Pri tem procesu les oksidira in zato postane temnejši.

Težava z bukovimi peleti je, da les listavcev ne vsebuje dovolj smol, ki pri peletih delujejo kot vezivo. Zato so bukovi peleti krhki oziroma jim je v proizvodnjem procesu potrebno dodati škrob. Prav zato je na trgu veliko mešanih peletov, katerim dodajo manjši del lesa iglavcev, da jim zagotovijo trdnost. Prednost bukovih in mešanih peletov je predvsem nižja cena, saj je surovina za njih na trgu cenejša. Razlika v ceni se sicer nekoliko pokrije z razliko v toplotni vrednosti, katera je pri smrekovih peletih višja, zato se porabi nekoliko manj pelet. Najboljši nasvet pri nakupu pa je, da ne gledate preveč na samo sestavo, ampak predvsem testirate pelete na svoji peči in vidite, kateri se najbolje obnesejo.