Kako vzdrževati sekcijska garažna vrata?

Garažna vrata

Ključ do dolgotrajnega dobrega delovanja za sekcijska dvižna vrata je vzdrževanje.

Verjetno , da ste ob montaži vrat prejeli navodila o vzdrževanju, vendar kdo bi si vse to zapomnil, pismena navodila pa so kdo ve kje. Obstajata dve vrsti vzdrževanja , eno je redno ali tekoče, ki ga lahko izvajate sami in stem prihranite kar nekaj denarja, drugo pa je servisno, ki ga mora opraviti pooblaščen strokovnjak in je v zelo redkih periodah oziroma po potrebi.

Redno ali tekoče vzdrževanje se sestoji iz čiščenja in mazanja, ter kontrole privijačenih delov.

Pred vsakim posegom, je potrebno pogonski motor izključiti iz omrežja, da slučajno ne pride do poškodb prstov, medtem, ko delate.

Sekcijska vrataRedno , vsaj 1x mesečno je potrebno dvižna vrata očistiti. Panele očistite z blago krpo namočeno v vodo v katero ste dodali nekaj čistila, lahko tudi avtošampona, posebej je potrebno očistiti panele na pregibu.

Ob dežju in vetru se na panelih, predvsem, pa na utoru pregiba, nabira droben pesek, ki ob delovanju vrat brusi po panelah in odstranjuje barvo, kar dolgoročno lahko privede do prerjavitve na izpostavljenih delih.

Še več pozornosti je potrebno za čiščenje tesnil. Po stranskih tesnilih vrata drsijo in vsaka trda umazanija prav tako brusi barvo z vrat. Očistiti je potrebno tudi zgornje in spodnje tesnilo.

Znotraj je potrebno očistiti tudi vodila po katerih se vozijo kolesa. Vodila je potrebno čistiti s suho krpo, da lahko očistite cela vodila, morate večkrat ročno prestaviti vrata. Ko je čiščenje zaključeno, je vaša dvižna vrata potrebno še namazati (drugače 1x do 2x letno).

NIKOLI NE MAŽITE VODIL IN KOLES!

Če namažete kolesa ali vodila, se bodo v mast prijeli razni opilki in druge trde snovi, ki bodo poškodovale gladek teflonski ovoj kolesa in kolesa nebodo več potovala tiho. Mažite izključno osi in puše koles, ter pregibe tečajev.

Sekcijska garažna vrataZa mazanje uporabite mast v spreju, takšno ki se oprime in ne kaplja in teče po vratih ( takšne masti uporabljajo motoristi za mazanje verig na motorjih). Če ima pogonski motor verigo, namažite tudi njo .

Vizuelno preglejte tudi, če so vsi vijaki na vratih pritrjeni, in če ne, jih pritrdite. Vrata še odklopite od pogona in poskusite če normalno mirujejo odprta do polovice. Če se sama zapirajo je potrebna nastavitev vzmeti, da motor ne bo preobremenjen.

NIKOLI NE POSKUŠAJTE SAMI NASTAVLJATI VZMET I – NEVARNO – TO JE DELO ZA STROKOVNJAKA

Prav tako tudi vse v zvezi z nastavitvijo motorja, predvsem pozicij in moči, le tako bodo vaša dvižna vrata tudi v bodoče varna.

Nastavitev vzmeti in nastavitev moči ter pozicij motorja motorja je potrebno opraviti po potrebi vsakih nekaj let. Za ta poseg naročite pooblaščenega serviserja, ki vam za svoje delo da garancijo in prevzame odgovornost, če se zaradi napačnih nastavitev kdo poškoduje.