Poštne številke Slovenije

Čeprav je navado pošto že skoraj v celoti zamenjala elektronska pošta, brez nje še ne gre. Da lahko pošljemo pisemsko pošiljko, pa moramo poznati tudi poštne številke, ki pa jih je težko vedeti na pamet. Slovenija ima namreč preko 400 poštnih številk.

Poštne številke Slovenije

Pošta SlovenijePoštne številke nam pridejo vedno prav kadar želimo poslati pismo ali paket. še posebaj lepo je poslati, še lepše pa dobiti lepo razglednico za božič ali veliko noč. V času elektronske pošte in ko so dobra stara pisma že skoraj redkost, je pravo veselje dobiti še kako drugo pisemsko pošiljko kot položnice. Vsaka poštna pošiljka mora imeti napisan pravilni naslov, del katere je tudi poštna številka. Slovenija ima preko 400 poštnih številk in težko si je zapomniti vse, ki jih potrebujemo. V takih primerih lahko najdete vse Poštne Številke Slovenije na spletnih straneh ali različnih publikacijah Pošte Slovenije.

Seznam poštnih številk je urejen tako po številčnem vrstnem redu, kot po abecednem. To nam olajša iskanje prave poštne številke. Tukaj pa lahko najdete nekaj najpogosteje iskanih poštnih številk Slovenije.

Ljubljana – 1000
Maribor – 2000
Celje – 3000
Kranj – 4000
Nova Gorica – 5000
Koper – 6000
Novo Mesto – 8000
Murska Sobota – 9000

Poštne številkePosebne Poštne številke

Posebne poštne številke pripadajo raznim podjetjem in ustanovam, ki so tako velike, da imajo lastno poštno številko. Med takimi podjetji so tudi Merkur Naklo, Mura, Okrajna sodišča in številne banke. Seveda pa ima lastne poštne številke tudi Pošta Slovenije.

Seznam poštnih številk nam ni več potrebno hraniti doma. V dobi interneta je seveda najlažje poiskati poštne številke krajev kar na internetu. Ena od strani, ki ima zapisane vse poštne številke, je www.postnestevilke.com. Tam poštne številke krajev najdete urejene po abecednem ali številčnem vrstnem redu.