Otroški avtosedeži – Poskrbite za varnost najmlajših

Avtosedeži so obvezni del opreme vsakega vozila, ki je udeleženo v cestnem prometu in prevaža osebe, katere v višino merijo manj kot 1,5 m. V svoji zgodovini so doživeli že veliko sprememb, morda celo bolj kot sam razvoj in napredek, je opazna sprememba o zavedanju njihove pomembnosti in nenadomestljivosti.

Otroški avtosedežiDragocenost zavedanja, da avtosedeži niso prestiž ampak obvezen del opreme vozila, ki prevaža otroka ali drugo mlajšo osebo, katera ne more samostojno sedeti na sedežih za odrasle osebe, je predvsem posledica razvoja družbe in njene odgovornosti. Časi, ko se je otroke prevažalo na vse mogoče nevarne in neprimerne načine, so k sreči preteklost. Avtosedeži tako kot vse stvari okrog nas tudi danes doživljajo spremembe. Sledijo razvoju tehnologije in znanosti, ter bodo to doživljali tudi v prihodnosti. Večjih odkritji ne gre pričakovati, lahko pa se nadejamo, da bodo avtosedeži doživeli spremembe v majhnih, vendar pomembnih korakih, ki se bodo odražali v manjših generacijskih spremembah. Manjše generacijske spremembe gre pričakovati predvsem v varnostnih elementih, ki jih avtosedeži imajo, nadalje pa spremembe, ki jih bo narekovala avtomobilska industrija.

Varnostni elementi v vozilih današnjih dni so že doživeli v kratkem času opazne spremembe, v enaki meri gre pričakovati spremembe v prihodnosti. Avtosedeži se bodo tem spremembam prilagajali v spremljajočih in odvisnih lastnostih. Pomisliti velja samo na varnostne blazine v vozilih. Včasih so bile v avtomobilih redkost, sledila je varnostna blazina za voznika, kasneje še za sovoznika, danes jih imamo v vozilih neprimerno več. Večanju števila varnostnih blazin se morajo prilagajati tudi otroški avtosedeži, saj je lahko udarec, ki ga sproži varnostna blazina ob sproženju za otroka nevarna in škodljiva.

Seveda se njihova tehnologija prilagaja hitro spreminjajoči tehnologiji avtomobilske industrije. Tako je danes vse več vozil, ki omogoča, da se lahko namestijo na sovoznikov sedež, pri tem pa smo lahko brez skrbi glede varnostne blazine pred sedežem. Proizvajalci vozil so se zavedali uporabnosti in priljubljenosti namestitve na sovoznikov sedež, saj je tako omogočena komunikacija in nadzor voznika, nad mlajšo osebo. Priljubljenosti so se prilagodili tako, da so omogočali izključitev varnostne blazine pred sedežem v času, ko se na njem nahajajo avtosedeži ter v njih mlajši potniki.

Sam nakup še ne pomeni, da so avtosedeži popolnoma varni in varujejo pred posledicami prometnih nesreč. Nakup pomeni, da smo naredili prvi korak v prid varnega prevažanja otrok v vozilu, slediti mu mora pravilna uporaba, predvsem varnostnih elementov, da bodo omogočali varno prevažanje otrok.