Okvirjene kuhinje – srednja pot med sodobnimi linijami in rustikalno domačnostjo

Kuhinja

Pri izbiri kuhinje se večina izmed nas sooči z odločitvijo, ali slediti zadnjim modnim trednom, ali pa se odločiti za bolj klasično kuhinjo, ki v prostor vnese nekaj brezčasnosti. To je vsekakor pomembna odločitev, saj redki med nami kuhinjo menjajo hitreje kot na deset let.

Moderna kuhinjaPri modernih kuhinjah ponavadi dosežemo “vau” efekt pri vseh, ki nas obiščejo v prvih nekaj letih od nakupa kuhinje. Žal pa to pomeni, da se kuhinji precej dobro vidi, v katerem času je bila kupljena in po nekaj letih izgleda zastarelo.

Moderne kuhinje včasih tudi zanemarijo uporabnosti vidik in so narejene iz materialov, ki so zahtevni za vzdrževanje.

Pri bolj klasičnih in rustikalnih kuhinjah pa tvegamo, da ne bo zgledala nič bolje, kot naša stara kuhinja, da naši obiskovalci sploh ne bodo opazili, da smo kuhinjo zamenjali, oziroma bo že nova kuhinja zgledala zastarela.

Po drugi strani so klasične kuhinje običajno bolj tople in dajejo vtis domačnosti, prav tako pa jim je težko določiti, v katerem obdobju so bile kupljene. S tem dosežemo bolj brezčasnen dizajn.

Okvirjene kuhinje – dober kompromis

Kadar smo v precepu med dvema možnostima, je včasih najbolje izbrati zlato sredino. Pri odločitvi med klasično kuhinjo rustikalnih oblik in moderno kuhinjo čistih linij, srednjo pot predstavljajo okvirjene kuhinje.

Rustikalna kuhinjaPoznamo dve vrsti okvirjenih kuhinj. Pri prvi skupini je okvir dobro viden in je polnjen z polnilom. Dober primer take kuhinje je Alplesova Laguna, ki je na voljo v več različnih barvnih kombinacijah.

Ta vrsta okvirjene kuhinje daje prostoru nekoliko bolj podeželjski pridih, odlično pa se poda tudi v lično obnovljene obmorske hiše, še posebej v pastelno modri izvedbi.

Za tiste manj pogumne pa obstajajo tudi le rahlo okvirjene kuhinje, pri katerih okvir ni viden, ampak gre le za nakazano obliko v ličnici.

Primer take kuhinje je model Targa proizvajalca Nobilia. Pri tej vrsti kuhinj je okvir namenjen predvsem popestritvi gladke ličnice, ker pa je spoj med okvirjem in polnilom zalit, so izjemno enostavne tudi za čiščenje.

Izbira glede vrste kuhinje, ki jo boste izbrali, je seveda popolnoma vaša. Ne glede na vašo odločitev pa pazite, da izberete kakovostnega proizvajalca, montažo zaupate le usposobljenemu monterju, samo postavitev kuhinje pa dobro premislite, da bo kuhinja čim bolj uporabna.