Noži iz keramike

Keramika je trenutno verjetno najbolj vroč material v kuhinji. Z njim so prevlečene posode, iz nje so izdelani lupilci, rezaliniki in predvsem noži. Prav noži iz keramike v zadnjih letih množično pridobivajo na popularnosti. Vas zanima kakšni so razlogi za to? Potem berite ta članek dalje…

Noži iz keramikeGlavna prednost keramičnih nožev je to, da jih odlikuje izredna ostrina, ki traja. Ker keramika sodi med najbolj trdne materiale na svetu, noži ostrine ne izgubijo tako hitro kot tisti, izdelani iz kovine. To pomeni, da lahko natančno in učinkovito režemo dlje časa, brez skrbi kje in kako bomo nože nabrusili. S tem je sicer povezana tudi slabša stran, saj za brušenje potrebujemo posebno napravo, še bolje pa je, če nože odnesemo nabrusiti strokovnjaku.

Verjetno pa se sprašujete, zakaj keramične nože uporabljajo tudi izredno priznani kuharji, ki jim verjetno za brušenje nožev ni potrebno skrbiti, ampak to za njih storijo drugi? Razlogov je več, ampak med glavnimi je verjetno to, da je keramika neporozen material. To pomeni, da se okusi in vonjave v nože ne zajedajo, ampak ostanejo na površini. Vse kar je potrebno storiti je, da nože speremo pod toplo vodo in že lahko pripravljamo naslednjo jed, na kateri se okusi prejšnih jedi ne bodo prenašali. To pomeni velik prihranek časa in tudi hrana ima boljši okus. Ni pa priporočljivo keramičnih nožev prati v pralnem stroju, ker lahko izredno visoka temperatura in agresivna čistilna sredstva površino nožev poškodujejo.

Prav tako ni priporočljivo s keramičnimi noži rezati trdih predmetov, kot so zmrznjena hrana in meso z koščicami. Res je, da je keramika trdna, a je hkrati tudi krhka, kar pomeni, da se prav lahko zgodi, da vam nož pri rezanju trdih živil poči.