Nedeljsko kosilo

Nedeljsko kosilo

Kaj vam najprej pade na pamet, ko kdo omeni nedeljsko kosilo?

Jaz bi kot iz topa izstrelila: goveja juha, svinjska pečenka, pražen krompir, mešana solata in sladica. To se mi zdi najbolj tipična sestava nedeljskega kosila. No, pa »goveja muska« ne sme manjkati.

PečenkaSeveda se je ta sestava z leti malo spreminjala, vendar je v osnovi enaka. Včasih se doda še kakšen kuhan hren, ki se mimogrede odlično poda k kuhani govedini. Ali pa vinska omaka, ki je prav tako odlična sopotnica praženega krompirja in kuhane govedine.

Nekaj pa se v vsem tem obdobju ni kaj veliko spreminjalo. To je goveja juha. Ta je večna sopotnica nedeljskega kosila.

Spominjam se moje babice, ki je ob nedeljah kuhala govejo juho prav s posebnim občutkom. S posebnim spoštovanjem, kajti takrat ni bilo govejega mesa ravno v izobilju. Prav tako ima moja mama, še dandanes veliko spoštovanja do te jedi.

H kuhanju pristopi z velikim veseljem in prav posebnim žarom v očeh. Čeprav imamo ob nedeljah kosilo okoli dvanajste ure, ona prične juho pripravljati že kar kmalu po osmi uri zjutraj. Seveda pa najprej radio nastavi na program z domačo »musko«. Ja, brez te začimbe ni nedeljskega kosila.

Ko izbira meso za juho, običajno izbere prsno kost ali pa junčja rebra. Meso dobro opere in pusti na cedilu, da se odcedi. Juho vedno kuha v velikem loncu, kajti meso in zelenjava, ki jo doda v obilju, zavzameta veliko prostora.

Goveja juhaV lonec nalije vodo, doda še meso in pristavi na ogenj. Voda mora biti mrzla, da lahko sok iz mesa izteče. Če bi dala meso v vročo vodo, bi pore na mesu takoj zakrknile in bi sok ostal v mesu. Imeli bi sicer sočno govedino, a juha bi bila precej pusta.

Zdaj je čas za pripravo zelenjave. Čebulo olupi samo na pol (samo prvi list), jo prečno prereže (če je večja na tri dele) in jo opeče z obeh strani na zelo vroči električni plošči (če plošče nimate, lahko čebulo opečete kar v ponvi).

Ko čebula lepo porjavi (mimogrede, popečena čebula tako diši, da bi lahko vohala cel dan), jo doda juhi. Na vrsti je rdeč korenček, ki ga zelo na tanko olupi (z pripomočkom za lupljenje krompirja) in po dolgem nareže na 4 dele ter ga doda v lonec.

Pri korenčku nikoli ne škrtari, pravzaprav zelenjave doda zelo veliko. Nadaljuje s porom, ki ga dobro očisti (med listi pora se lahko znajde tudi zemlja) in doda juhi. Če je le mogoče vzame cel por, z belim in zelenim delom in če je korenina pora prevelika, ga prereže na pol.

Tudi peteršilj dobro očisti, opere ter doda v lonec. Doda še svež paradižnik, lovorjev list, nekaj iglic svežega rožmarina (ne preveč, da ne bo prevzel okusa), ščepec žafranike (za lepo barvo), cel poper (nekaj zrn), sol…itd

Ja, zelenjave res ni nikoli preveč.

A zelo pomemben del kuhanja goveje juhe šele pride. Takoj ko juha zavre, zmanjša temperaturo na minimum. Juha mora vreti zelo na rahlo. Le toliko, da se komaj opazi, da vre. Morebitne pene, z juhe pobere z žlico. Tako pripravljena juha mora vreti vsaj 2 do 3 ure. Šele, ko je govedina kuhana je juha gotova.

S počasnim načinom kuhanja boste dosegli, da bo juha čista, ne pa skaljena.

Ko je juha kuhana, jo pusti, da malo počiva. Nato jo previdno precedi v drug lonec. Pazi namreč, da se iz dna lonca, v katerem se je juha kuhala, ne dvigne vsedlina. Tako je njena juha vedno kristalno čista.

Precejeno juho ponovno zavre. Medtem časom v vreli vodi čisto malo prevre rezance (cca 2-3 minute). Samo toliko, da se z rezancev odstrani moka. Prav ta moka bi lahko skalila juho.

Rezance prelije v večjo cedilko in jih malo spere s hladno vodo. To zato, da se rezanci ne bi razkuhali.

Zdaj še samo vreli juhi doda kuhane rezance. Takoj, ko juha ponovno zavre, jo odstavi z ognja…

Juho prelije v servirno posodo in takoj postreže.

Tako, najboljša goveja juha je kuhana. Zdaj čaka še samo na lačne jedce.

Verjemite, teh pri nas ni ravno malo.