Kako se lahko uporablja laneno olje?

Laneno olje

Lan so v prehrani uporabljali že v daljni preteklosti, danes pa je vedno bolj znan zaradi svojih zdravilnih učinkov, ki jih prinaša njegovo olje. Laneno olje je tako v zadnjem času postalo pravi hit v zdravi prehrani, saj ima številne pozitivne učinke – zmanjšuje tveganje za številne bolezni in preprečuje srčno kap, laneno seme pa tudi znižuje raven škodljivega holesterola.

Olje iz lanaLaneno olje vsebuje veliko mineralov, vitaminov in maščobnih kislin, v njem namreč najdemoskoraj 60 % omega-3maščobnih kislin ter veliko omega-6. Laneno olje vsebuje tudi veliko fitoestrogenov, ki delujejo kot antioksidanti ter služijo kot preventiva za raka.

Kako sploh uživati laneno olje? Priporočljivo je, da ga zaužijete s hrano, saj se bo tako povečala njegova absorpcija. Najbolje je, da do trikrat na dan med obrokom zaužijete eno žlico, kar boste najlažje storili tako, da olje vmešate v jogurt, skuto ali drugo hrano.

Vseeno pa se morate zavedati, da olje kljub številnim pozitivnim lastnostim ne bo naredilo čudežev in vas takoj pozdravilo. Treba je razumeti, da se spremembe nikoli ne zgodijo čez noč, zato bodite vztrajni in konsistentni. Prav tako pa se ni dobro zanašati zgolj na eno hranilo, temveč spremeniti način prehranjevanja in življenjski slog, saj boste le tako lahko trajno vplivali na zdravje in dobro počutje.