Kako izbrati superge za tek?

Tekaske superge

Tek je najpogostejša oblika rekreacije. Kaj pri teku potrebujemo? Najpomembnejše so superge za tek, katere naj bodo kvalitetne. Tekaška obutev mora biti prilagojena vašemu stopalu, primerno oblazinjena ob udarcu pete, dovolj stabilna in seveda udobna.

Dolžina in širina copat

Superge za tekCopati naj bodo primerne velikosti, in sicer da bo med vašim najdaljšim prstom na nogi in koncem copata še nekaj prostora (1 do 1,5 cm). Premajhni copati povzročajo bolečine, saj stopalo med tekom oteče.

Pravilna širina copat pomeni, da se vam stopalo popolno prilega  na obeh straneh. Torej vam med tekom noga ne sme »plesati«.

Stopalo in superge za tek

Najboljša izbira copatov je na osnovi našega stopala. Poznamo tri oblike stopal, ki so povezane z višino nožnega loka.

Pronacija ali po domače “platfus” pomeni, da je nožni lok nizek. Tedaj je naša stara obutev obrabljena na notranji strani. Prava izbira bi bila obutev, ki je trša na notranji strani pete.

Če je nožni lok visok, je to supinacija. Tu pa so stari copati obrabljeni na zunanji strani. Primerne superge za to obliko imajo debelejšo in močneje oblazinjeno peto.

Kdor ima pravilno obliko nožnega loka, si lahko pri izboru superg za tek privoščijo skoraj vse.

Ker se gibanje in oblika stopal razlikuje med spoloma, naj bo tudi izbira superg za tek glede na spol. Ženski modeli imajo navadno ožji petni del, manjše blaženje (ženske tekačice imajo manjšo težo).

Superge za tek

Udobne superge za tek

Udobnost je odvisno od zavezovanja, ne zavezujte premočno (zmanjša se krvni obtok stopala) niti ne preveč ohlapno (manjša stabilnost stopala).

Obutev naj bo zračna, ker se stopalo med tekom znoji. Pri neudobni obutvi prihaja do žuljev in odrgnin.

Pri izbiri superg za tek si vedno vzemite čas. Izberite pravilno obutev za vas, tako boste telesu omogočili zdravo in normalno gibanje med tekom.