Kaj je reseller gostovanje?

Reseller gostovanje

Reseller gostovanje je posebna oblika deljenega (shared) gostovanja, ki pa dopušča kupcu paketa, da zakupljeni spletni prostor in promet razdeli na manjše dele in ga proda naprej po potrebi.

Reseller gostovanje je naprednejši paket deljenega gostovanja, ki pa ima dodatno kontrolno ploščo, ki vam omogoča urejanje paketov za nadaljno prodajo. Vso strojno in programsko opremo si delite z ostalimi kupci in njihovimi strankami. Je pa teh na istem serverju v primerjavi s klasičnimi deljenimi gostovanji praviloma manj.

DatacenterVečina ponudnikov vam omogoča, da ima vaša kontrolna plošča vaš logotip in grafično podobo. Tako stranke ne vedo, da ne gre za samostojno gostovanje.

Prav tako pa lahko vaš paket dobi samostojne IP naslove in celo lasten nameserver, kar bo še dodatno pripomoglo navidezni samostojnosti vašega gostovanja v očeh strank.

Prednost reseller gostovanja je predovsem v tem, da ne potrebujete obvladati administracije serverjev, ne potrebujete kupovati licenc za programe in ne potrebujete začetne investicije v samo strojno ali programsko opremo.

Ponudnik gostovanja poskrbi za vse licence in za nadgradnjo in popravilo strojne opreme. Vi le poskrbite za prodajo in urejanje velikosti paketov.

V nekaterih primerih boste potrebovali nuditi tehnično pomoč svojim strankam, kar pa zna biti precej nevšečno, še posebaj če ne veste prav veliko o tehnični strani gostovanja.

Zato priporočam, da si izberete takšnega ponudnika, ki bo nudil tehnično podporo direktno vam, vi pa boste to prenesli na svoje stranke. Nekateri ponudniki reseller gostovanja pa so pripravljeni nuditi tehnično pomoč direktno vašim strankam, ne da bi te vedele, da to niste vi.

Slovensko reseller gostovanjeReseller gostovanje pa ima tudi nekaj slabih strani. Kot prvo je nefleksibilnost vaše storitve.

Ker si delite strojno in programsko opremo še z drugimi ponudniki, vam ponudnik reseller gostovanja ne bo moral vašega paketa nadgraditi z dodatno strojno ali programsko opremo.

In posledično tudi vi ne boste morali nuditi nadgradnjo paketov vaših strank izven prevzetih programskih in strojnih nastavitev.

Druga slabost pa je v tem, da si strojno opremo delite še z drugimi kupci reseller gostovanja in njihovimi strankami. Če katera od njihovih strank preobremenjuje server, bodo to občutile vse stranke na serverju, tudi vaše.

Reseller gostovanje stane nekoliko več kot navadno deljeno gostovanje, zato je lahko strošen nakupa nekoliko večji kot pa dobiček od nadaljne prodaje. Seveda pa bo to res samo dokler nimate nekaj stran, vse naslenje pa so potem 100% dobiček.

V kolikor klasično reseller gostovanje ne zadostuje več vašim potrebam, vam priporočam selitev na vps gostovanje ali na lasten server. V kolikor vaš ponudnik gostovanja ponuja tudi ta dva tipa storitve, lahko za selitev vseh strani na nov paket opravi hitro in v večina primerih tudi brez downtime-a. V kolikor bi se selili k drugemu ponudniku, se lahko selitev nekoliko zakomplicira.

Komu je namenjeno reseller gostovanje?

Poceni reseller gostovanjeReseller gostovanje je namenjeno spletnim razvijalcem, ki radi svojim strankam ponudili tudi spletno gostovanje in tistim, ki bi radi brez večje investicije pričeli s prodajo spletnega gostovanja.

Kupci so pogostokrat tudi lastniki večjega števila nezahtevnih spletnih strani, ki si želijo po uodnejši ceni zagotoviti paket, ki omogoča gostovanje večjega števila domen.

Razvijalci spletnih strani se običajno ne ukvarjajo še z ponujanjem gostovanja spletnih strani, saj jih večina ne premore potrebnega znanja za administracijo serverjev.

Z reseller gostovanjem, pa lahko svojim strankam ponujajo kvalitetno in kompletno spletno gostovanje brez potrebnega znanja. Reseller gostovanje pa jim omogoča, da lahko svojim strankam ponudijo komplet rešitve, vse od spletne strani do gostovanja.

Reseller gostovanjeReseller gostovanje pa je seveda zelo primerno tudi za tiste, ki bi radi začeli delovati kot ponudnik spletnega gostovanja.

Na ta način lahko z malo investicijo pričnejo ponujati deljeno gostovanje potencjalnim strankam.

Kupec lahko oblikuje svoje pakete, prav takšne za katere meni, da se bodo najlažje prodajali. Medtem ko ponudnik reseller gostovanja poskrbi za vso strojno in programsko opremo, vi poskrbite la za prodajo.

Nekateri ponudniki hkrati ponujajo za vaše stranke tehnično podporo, v nelaterih primerih pa boste morali to tehnično podporo ponujati kar sami. V teh primerih imajo običajno poseben dostop do tehnične podpore prav za vas, da lahko čim hitreje pomagate svojim strankam.

Kako izbrati ponudnika reseller gostovanja?

GostovanjeIzbira reseller gostovanja je precej pomembna. Zato vam priporočam zakup storitve pri preverjenem in zanesljivem ponudniku. Pa si poglejmo zakaj je to pomembno.

Kot prvo želite nekoga, ki bo imel najmanjši možen izpad serverjev. Zadnje kar si želite je, da vam stranke težijo, ker njihove strani niso online.

Naslednja stvar na katero morate biti pozorni pri izbiri je, da vam ponujajo dobro in hitro podporo. Ker sami ne boste imeli dostopa do nastavitev serverjev, je pomembno, da je njihova podpora hitra in odzivna.

Tukaj je dobro izbrati tiste, ki ponujajo telefonsko podporo ali life chat podporo vse dni v tednu.

Reseller gostovanjeNaslednja zadeva na katero bi bil pozoren je, da ima ponudnik dovolj velike pakete, da vam omogoča nadaljno rast. Selitev na drugega ponudnika je lahko zapletena in zamudna.

Previdno bodite tudi na lokacijo serverjev ponudnika. Čeprav vas bo zagotovo zamikalo kakšno cenejše gostovanje iz tujine, se raje odločite za ponudnika z lokacijo serverjev čim bližje vašim strankam.

V kolikor so serverji preveč oddaljeni od obiskovalcev spletnih strani vaših strank, bodo strani počasne, obiskovalci pa nejevolni. In tega si ne želite.

Ponudniki reseller gostovanja

Tukaj vam predstavljam nekaj ponudnikov reseller gostovanja s katerimi sem v svojih 10+ letih delovanja na spletu že imel na takšen ali drugačen način opravka. Upam, da vam spisek pomaga in olajša izbiro.

Slovenski ponudniki

  • Giga Planet – Manjša izbira paketov. Na voljo le Direct admin kontrolna plošča.
  • Hostko – Na izbiro le večji paketi. Možna izbira gostovanja v Sloveniji ali UK. Na voljo le cPanel kontrolna plošča.
  • Si shell – Zanesljiv ponudnik z manjšimi in velikimi paketi. Možna izbira med Direct admin in cPanel kontrolno ploščo.

Evropski ponudniki

  • Host Mantis NL – Pri nakupu izberite lokacijo gostovanja Amsterdam. Zelo ugoden. Dodaten prihranek možen pri letnem zakupu.
  • Name cheap UK  – Velik in zanesljiv ponudnikpri kateremu lahko izbirate med UK ali US serverji

Ameriški ponudniki

  • Host Mantis US – Možna izbira med 2 različnima US datacentroma. Cenovno zelo ugoden ponudnik. Dodaten prihranek možen pri letnem zakupu.
  • Name cheap – Velik in zanesljiv ponudnik pri kateremu lahko postanete tudi preprodajalec domen.
  • LogicWeb – Cenovno dostopen ponudnik z velikimi paketi. S SSD diski so njihovi serverji zelo hitri.
  • Hostgator – Eden največjih ponudnikov gostovanja na svetu. Uporabite kodo za popust “hg25offres” in prihranite 25% pri prvem nakupu.

* V svetu gostovanja se stvari hitro spreminjajo, zato je možno, da kateri od naštetih podatkov ne veljajo več.