Igraj sudoku online

Sudoku

Sudoku je miselna igra, ki bazira na logiki in kombinacijah. Številni ji pravijo tudi številčna sestavljenka.  Igra je popularna, saj jo lahko igrajo tako mladi kot stari in vsi umes.

Ste vedeli, da ima sudoku precej pesto in dolgo zgodovino? No, pa si poglejmo od kje izvirajo njeni začetki.

Online sudokuSudoku je nastal proti koncu 19. stoletja v francoskem časopisu Le Siècle, ki je kot prva objavila sudoku podobno sestavljanko. Slaba tri leta kasneje, je njihov tekmec La France objavil sestavljanko, ki je zelo podobna modernemu Sudoku, ki je za razliko od prvotnega vsebovala le enomestna števila od 1-9. Vendar so jih po nekaj letih prenehali objavljati.

Moderni sudoku je leta 1979 v Ameriki prvi objavil Howard Garns v Dell magazines, vendar se ni prav dobro prijela.

Leta 1984, je bil sudoku prvič objavljen v japonski reviji pod imenom “Sūji wa dokushin ni kagiru”, a so jo kasneje preimenovali v sudoku in določili pravila.

Po uspehu na japonskem, so ga pričeli objavljati popularni amerški reviji The Times leta 2004, kjer je postal sila popularen.

Trenutno so na voljo številne različice, ki se med seboj razlikujejo tako po težavnosti, kot tudi po samem izgledu.

Kako rešiti sudoku?

Sudoku onlineTo je skoraj vedno prvo vprašanje vseh, ki se prvič srečujejo s to sestavljanko. Torej kako rešiti sudoku?

Osnove so precej enostavne. V osnovi je sudoku  sestavljen iz 9 večjih kvadratov in vsak od teh kvadratov je sestavljen iz 9 manjših kvadratov.

Nekaj kvadratov je vedno izpolnjenih, naša naloga pa je, da izpolnimo vse kvadratke po pravilih.

Sudoku pravila

Sudoku pravila se lahko razlikujejo med seboj, saj obstaja več različic. Tokrat bom pisal samo o osnovnih pravilih, ki so naslednja:

  • V vsaki vrstici morajo biti vsa števila od 1-9 in se le ta v eni vrstici ne smejo ponavljati.
  • Enako velja tudi za stolpce. Tudi v teh morajo biti vsa števila od 1-9 in se v isti vrstici ne smejo ponavljati.
  • In tretje pravilo je, da morajo biti znotraj vsakega večjega kvadrata (9 malih kvadratkov) prav tako biti vse številke od 1-9 in se znitraj kvadrata ne smejo ponavljati.

To so osnovna pravila.  Za druge različice veljajo različna prilagojena pravila.

Sudoku za otroke

Sudoku za otroke je prilagojen našim najmlajšim. Z njimi vadijo svoje možgane, vadijo logična sklepanja in očutek doseganja rezultatov. Razlika v sudoku za otroje je največkrat v tem, da je običajno sestavljen iz 6×6 ali 4×4 sestavljanke. Tovrstne miselne igre so lahko zelo zabavne in poučne, zato spodbujajte svoje najmlajše  k igri.

Kje igrati sudoku online?

Sudoku so večinoma objavljali časopisi in revije, zdaj pa je vse bolj popularen sudoku online, kjer so vam na voljo številne različice, ki skoraj zagotavljajo, da vam ne bo nikoli zamnjkalo novih izzivov.

Prednost online sudoku igre je, da ne potrebujete kupovati novih časopisov ali revij in čakati teden ali celo mesec dni do nove izdaje. Na ta način vam je sudoku na voljo 24 ur dnevno. Prav tako niste omejeni na nekaj različic, ampak na praktično neomejeno število, le poiskati jih je treba.

V kolikor bi radi razgibali svoje sive celice ta trenutek, si lahko tukaj obiščite sudoku online.