Goveji zrezki v omaki

Goveji zrezki

Goveji zrezki v omaki so pri nas res pogosto na mizi. Vedno jih delam v malo večji količini, saj lahko višek pojemo še zvečer ali pa jih shranimo v zamrzovalno skrinjo. Včasih enostavno zmanjka časa za kuhanje. V takih primerih je zelo dobrodošlo, če imaš kaj že pripravljenega v skrinji. Samo odmrzneš, pogreješ, mogoče še pripraviš kakšno prilogo in to je to…

Za 8 ljudi potrebujem:

Goveji zrezki v omaki

  • Goveje zrezke – 8 kom (malo večjih)
  • Sesekljano čebulo – 3 večje čebule
  • Sesekljan česen – 4- 5 strokov (lahko še več)
  • Gorčica – 1 žlica
  • Rdeče vino – ½ dl (po želji)
  • Moko – 1 žlica
  • Juha za zalivanje – cca ½ l (lahko iz kocke)
  • Sol, poper
  • Maščobo – malo

Za zrezke običajno zberem lepo meso, brez žilic. Vse morebitne žilice prerežem z ostrim nožem. Prav tako čisto malo porežem robove zrezka in ga z obeh strani potolčem. Nato jih malo solim in popram.

Na precej segreti maščobi zrezke na hitro popečem. Maščoba naj bo precej vroča (a ne zažgana), da se pore mesa zaprejo. V nasprotnem primeru bo sok mesa iztekel in zrezek ne bo imel dobrega okusa.

Popečene zrezke dam na topel krožnik in v ponev vsujem sesekljano čebulo. Malo popražim (čebula ne sme zarumeneti) in dodam še sesekljan česen. Popražim še le toliko, da česen zadiši.

Vse skupaj potrosim z žlico moke in ob stalnem mešanju zalijem z juho. Dodam še žlico gorčice in vino. Dobro premešam in v omako dodam že popečene zrezke. Omake naj bo toliko, da so zrezki lepo pokriti.

Goveji zrezki v omaki morajo vreti zelo počasi in kar precej časa. Jed je gotova, ko so zrezki lepo mehki, čebula pa se je lepo razpustila.

Če vas čebula moti, potem jo lahko čisto na koncu spasirate. Zrezke poberete iz omake, omako pa vlijete na cedilo in čebulo z vilico lepo spasirate.
Vse skupaj vrnete nazaj v ponev (tudi zrezke) in ko omaka ponovno zavre je jed gotova.

Goveji zrezki v omaki so odlični v družbi s kruhovimi cmoki, kruhovo rolado, pire krompirjem, dušenim rižem…itd. Seveda pa skleda mešane (ali pa katere druge) solate ne sme manjkati.

Obilo užitkov ob kuhanju in razvajanju samega sebe in drugih.