Kaj pa francoska solata?

Francoska solata

Francoska solata – tako dobra in tako enostavna za narediti. Zato ni nobenega razloga, da se delaš Francoza in jo hitro pripravi tudi sam. Francoska solata je priljubljena solata, ki jo največkrat pripravimo ob večjih praznikih.

Sam pa jo najraje jem poleti, saj je takrat na voljo veliko sveže zelenjave. Francoska solata pa paše poleti tudi zaradi ene svoje lastnosti. Postrežena mora namreč biti tako ot maščevanje – hladna.

Recept za francosko solato

Francoska solataFrancoska solata pristane na naši mizi ob vsakem družinskem prazniku ali praznovanju. Občasno pa jo pripravimo tudi za na piknik. Francosko solato je enostavno pripraviti in je primerna tudi za popolne začetnike. Potrebujemo le malo več časa za razrez vse te zelenjave.

Predpriprava

Najprej skuhamo krompir, saj ta vzame največ časa. Krompir operemo pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo tako dolgo, da krompir postane mehak (cca 25 minut). Grah in korenček očistimo in ju ločeno skuhamo v soljeni vodi. Jajci trdo skuhamo, kar običajno traja cca 8-10 minut. Ko so skuhana jih postavimo pod hladno vodo dokler se ne ohladijo.

Priprava

Kuhan krompir ohladimo in ga olupimo. Olupljen krompir narežemo na manjše kocke (velikost graha). Prav tako na manjše kocke narežemo tudi vso ostalo zelenjavo in jajca. Vse skupaj damo v veliko skledo, dodamo še majonezo, po želji še popopramo in vse skupaj na rahlo pomešamo. Tisti, ki imate radi bolj svež okus, lahko dodate še malo limoninega soka.

Francoska solata malo drugače

Francoska solataFrancoska solata se seveda ne pripravi samo tako. Obstaja več različic, ki pa se razlikujejo predvsem po sestavinah. Tisti, ki imate radi kakšno drugo zelenjavo od zgoraj uporabljene, lahko seveda uporabite svojo priljubljeno zelenjavo namesto zgoraj naštete. Primerna zelenjava je še cvetača in stročji fižol.

Tisti, ki se izogibate kalorij ali pa samo skrbite za svoje zdravje, lahko majonezo zamenjate za lahko majonezo ali zeliščno majonezo.Uporabite toliko majoneze kolikor odgovarja vašem okusu.

Za dodatno svežino lahko francoski solati dodamo tudi na kockice narezano zeleno jabolko. Poskrbite le to, da bo bolj kiselkasto, saj izrazito sladka jabolka niso primerna.