Domača kurja juha

Juha

Domača kurja juha je že od nekdaj slovela, kot ena izmed najbolj zdravih juh. Spomnim se še svoje babice, ko je vedno govorila o tem, kako zdrava je kurja juha. Takrat so jo morale ženske, ki so rodile, jesti vsak dan, da so pridobile na moči. O zdravilnosti kurje juhe so se razgovorili tudi mnogi znanstveniki.

Kurja juhaKo govorimo o domači kurji juhi je poleg zelenjave seveda, najbolj pomembno kurje meso. Ni namreč vseeno, kakšno je to meso. Za juho mora biti predvsem meso starejše kokoši. Še bolj pomembno je, kaj je ta kokoš jedla, pravzaprav, kje je bila vzrejena. Tu nastanejo največje razlike, ko govorimo o zdravstvenih učinkih kurje juhe. Namreč, kokoš, ki se je med drugim, tudi pasla po travnikih, ima čisto drugačno kvaliteto mesa, kot pa tista, ki je videla le umetno svetlobo.

Vem, da je težko priti do take kokoši, a če je le možno, se izplača poizkusiti. Meso doma in na prostem vzrejene kokoši je bolj čvrsto, ima pa tudi čisto drugačno barvo – ne izgleda tako, kot bi meso že razpadalo. Na srečo imam sama priložnost, da si lahko nabavim take kokoši pri kmetu, pri katerem se kokoši prosto pasejo. Da ne govorim o tem, kakšna jajca nesejo te kokoši!

Domača kurja juhaObičajno si, kadar imam priliko, nabavim več kokoši skupaj. Doma si jih razdelim na porcije in jih dam zamrzniti. To meso uporabljam potem predvsem za pripravo kurje juhe, nekaj pa tudi za kakšno kurjo obaro.

Kot sem že omenila, so različni znanstveniki raziskovali ali ima domača kurja juha zdravilne učinke. Ugotovili so, da njene sestavine preprečujeno širjenje obolelih vnetih krvnič po telesu. Domača kurja juha blaži predvsem siptome prehladov in različnih vnetij. Pravzaprav nam krepi emunski sistem, kar je dobro za celo telo. Nekateri znanstveniku mu pravijo kar „penicilin“. Med kuhanjem, se namreč iz kurjega mesa izloča, med drugim, tudi aminokislina, ki ima to lastnost in učinke, ki spominjajo na acetilcistein. Prav ta pa se izdaja kot zdravilo tudi lkudem, ki so oboleli za bronhitisom.

Torej, kurja juha je dobra in zdrava za dušo in telo!