Brezplačno gostovanje

Free hosting

Ko sem pričel ustvarjati svoje prve strani, sem pogostokrat uporabil brezplačno gostovanje. Z nekaterimi sem imel dobre, spet z drugimi slabe izkušnje. Obstaja nekaj osnovnih različic brezplačnega gostovanja, predovsem pa jih ločimo na tiste, ki imajo in na tiste, ki nimajo vsiljenih oglasov.

Ker gre za brezplačno storitev, imajo vsi ponudniki nekakšne omejitve, ki vam lahko ustrezajo ali pa tudi ne. Najprej pa si oglejmo za koga je namenjeno zastonj gostovanje in komu ni.

Za koga je primerno brezplačno gostovanje?

Brezplačno gostovanjeBrezplačno gostovanje je primerno predovsem za manjše, neprofitne spletne strani. Takšno gostovanje lahko uporabimo pri straneh, ki so manjše in ne zasedejo veliko prostora.

Večina ponudnikov ponuje le malo spletnega prostora in prometa, ki zadoščuje le za strani z malo obiska.

Zaradi teh omejitev je takšna storitev namenjena pretežno osebnim stranem, naprimer osebnem blogu ali vašemu prvemu spletnemu projektu.

Zanesljivo brezplačno gostovanjeKar veliko ponudnikov takšnega gostovanja bo na vaši strani prikazovala svoje oglase, saj tako zaslužijo nekaj denarja za pokrivanje svojih stroškov.

Če vas ti oglasi ne motijo, potem je takšno gostovanje primerno za vas.

Če vaša strani ne zavzema veliko prostora, nima veliko obiska, ne obremenjuje serverja, vas ne motijo potencjalni oglasi, občasno nedelovanje serverjev ne povzroča škode ali pa enostavno nimate denarja za profesionalno gostovanje, potem je brezplačno gostovanje pravo za vas.

Za koga NI primerno brezplačno gostovanje?

Brezplačno gostovanjeBrezplačno gostovanje vsekakor ni primerno za tiste, ki imaste velike strani z veliko obiska.

Večina ponudnikov ne dovoli takšnih strani na svojih serverjih.

Prav tako je brezplačno gostovanje neprimerno, če nameravate s stranjo zaslužiti.

Brezplačne storitve so pogostokrat nezanesljiva in nedosegljiva tudi po več ur ali celo dni. Z vsako minuto, ko je vaša stran nedosegljiva vi izgubljate zaslužek. Za takšne strani je zanesljiv ponudnik gostovanja nujen.

Dobro brezplačno gostovanjeBrezplačno gostovanje je tudi neprimerno za ve vrste poslovne strani. Nezanesljivo delovanje strani ali celo oglasi na vaši strani delujejo zelo neprofesionalno in to lahko vpliva na vaš posel.

Marsikatera stranka se odloča za sodelovanje tudi na osnovi prvega občutka, ki ga dobi ob vstopu na stran. Morda stran ne predstavlja vaše prave podobe, ampak one tega ne vedo.

Če mora vaša stran delovati zanesljivo in je od tega celo odvisen vaš zaslužek, potem brezplačno gostovnje ni primerno za vas.

Vsekakor pa pod nobenim primerom ne izberite takšnega gostovanja v kolikor mislite na njem gostovati spletno trgovino. Spletne trgovine so že po navarvi veliko bolj zahtevne in potrebujejo zmoglivejše gostovanje. Predvsem pa pod nobenim primerom spletna trgovina nebi smela biti nedosegliv. Če je trgovina nedosegliva izgubljate denar.

Ponudniki brezplačnega gostovanja

Sam le še redko uporabljam brezplačna gostovanja in še takrat jih uporabljam pretežno za postavitev podpornih strani. V vseh teh letih online sem uporabil številne uporabnike, a sem le z redkimi zadovoljen.

Večina ponudnikov vam omogoča namestitev preprostih html strani ali enostavnejših CMS sistemov. Obstajajo pa ponudniki brezplačnega gostovanja, ki že imajo nameščen CMS, vi le izberete izgled in vstavite vsebino. Le ti so običajno veliko bolj zanesljivi in jih sam veliko pogosteje uporabljam. Tukaj je nekaj ponudnikov, ki jih ali sem uporabljal:

Ponudniki klasičnega brezplačnega gostovanja:

 • Freehostia.com
 • X10hosting.com
 • 000webhost.com
 • Byet.host
 • Freehosting.com
 • Freehostingeu.com

Ponudniki CMS brezplačnega gostovanja:

 • Webs.com
 • Weebly.com
 • Blogger.com
 • WordPress.com
 • Tumblr.com
 • Thoughts.com