Alu vhodna vrata

Alu vrata

Ko so se na tržišču pojavili ALU profili z prekinjenim toplotnim mostom, kar je odpravilo težavo z kondenziranjem in močno zmanjšalo toplotno prevodnost, se je razvoj ALU vhodnih vrat začel strmo dvigati.

Skoraj največji napredek je nastal v izdelavi vhodnih vrat za stanovanjske objekte, posebno za zasebne hiše in še posebej energijsko varčne in pasivne hiše.

Na splošno bi lahko ALU vhodna vrata za stanovanjske hiše razdeli na tri osnovne tipe glede na konstrukcijo:

  • vrata z vstavljenim polnilom
  • vrata z enostransko prekrivnim polnilom
  • vrata z obojestransko prekrivnim polnilom

Alu vhodna vrata z vstavljenim polnilom

Zanje je značilno, da je v okvir krila, ki je narejen iz profilov z prekinjenim toplotnim mostom, polnilo vstavljeno in je ves okvir krila viden .To polnilo je lahko sendvič plošča ALU-polystirol -ALU ali že tovarniško predfabriciran izdelek z reljefnim odtisom, vgrajenim steklom in vlepljeno polystirol ploščo.

Alu vhodna vrata s polnilomDebeljina teh polnil je običajno 24-40mm, odvisno od profilov in potrebne izolativnosti.Uporabljajo se tudi steklena termopan polnila. Nekateri proizvajalci vrat uporabljajo tudi vstavna HPL polnila, (vrsta nekovinskega materiala prešanega pod velikim pritiskom –podobno pertinaksu) ker nimajo raztezanja.

Prav zaradi raztezanja polnila in prostega okvirja, pri tej izvedbi lažje pride do deformacij in povešanja vrat.

Alu vhodna vrata s prekrivnim polnilom

Le ta so se pojavila v zadnjih letih, predvsem zaradi boljše konstrukcijske trdnosti in pa lepšega videza. Okvir krila pri teh vratih zunaj ni viden.

Alu vhodna vrataZnačilnost teh vrat je, da je čelna plošča polnila prilepljena na okvir krila. Običajno gre za ALU plošče debeljine 2,5 ali 3 mm,ki so narejene iz tršega aluminija (Almg3), nekaj zaradi lažje obdelave, nekaj zaradi večje odpornosti proti udarcem.

Izolacijsko polnilo je iz polystirola, stekleni elementi v polnilu, pa so iz dvo ali troslojnega kaljenega izolacijskega stekla. Čelna (zunanja) plošča je običajno obdelana tako, da ima izrezkane okrasne utore, je prašno pobarvana in ima vlepljene še okrasne aplikacije iz inoxa ali ALU v drugi barvi. Seveda ima tu prosto pot inovativnost in dizajnerske ideje .

Debeljina izolacij pri enostransko prekrivnih polnilih je 40-60 mm. Zadnja (notranja plošča) pa je vstavljena v okvir, kar omogoča eventuelno zamenjavo stekla ob poškodbi.

ALU vhodna vrata z obojestransko prekrivnim polnilom

Aluminijasta vhodna vrataLe ta imajo debelejšo izolacijo, običajno 60-80 ali več mm. Notranja plošča je prav tako kot čelna, prelepljena čez okvir krila, na njej pa je običajno aplikacija, ki pokriva servisno rozeto(za zamenjavo stekla).

Takšna izvedba vrat je izredno kompaktna (ne morejo se povesiti), zaradi velike izolativnosti, pa so primerna za energijsko varčne in pasivne hiše. Obstaja pa še kar nekaj dizajnerskih in izolativnih nadgradenj(več nivojska…).

Zakaj se odločiti za alu vhodna vrata?

Verjetno si lahko predstavljate, da je pri teh vratah zelo dobro poskrbjeno tudi za varnost. V kolikor vrata nimajo večjih steklenih površin na samem krilu ali ob vratih, je sama varnost teh vrat na zelo visokem nivoju. Sama trdnost vrat v kombinaciji z večtočkovnim zaklepanjem ponujajo izredno visok nivo varnosti.

Ker aluminij ne rjavi, ima zelo dolgo življensko dobo, kar pomeni, da bodo vaša vhodna vrata ime zelo dolgo življensko dobo.

Alu vhodna vrata z debelejšim polnilom so tudi dober izolator, kar pomeni majno izgubo temperature v vašemu domu. To pa pomeni manjši strošek pri ogrevanju.

Manjši strošek pri ogrevanju in dolga življenska doba skupaj pomenita velik prihranek. Če ta prihranek upoštevamo pri nekoliko višji nakupni ceni, vidimo, da so alu vhodna vrata tudi logična ekonomska odločitev.