Acai jagode – Bogati vir antioksidantov

Jagode acai, ki rastejo samo v porečju Amazonke, so med južnoameriškimi ljudstvi že vrsto let poznane zaradi njihovih pozitivnih vplivov na človeško telo. Uprašene in posušene acai jagode uporabljajo v prehrani, uživajo pa tudi sveže stisnjen sok, ki ga pridobivajo iz jagod.

AcaiV zadnjih letih so se znanstveniki osredotočili na preučevanje njihovih sestavin ter ugotovili, da so acai jagode bogate z različnimi antioksidanti, kot so resveratrol (eden izmed najmočnejših antioksidantov na svetu!), antocianini in proantocianidini. Pester in odličen nabor antioksidantov je vzrok, zakaj so te drobne jagode hitro postale svetovno znane, vse več ljudi pa jih uvršča na svoj dnevni meni.

Redno uživanje antioksidantov je namreč povezano z zmanjšanim tveganjem za različne bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, določeni tipi raka, povišan krvni tlak in druge. Večje uživanje antioksidantov pa se priporoča tudi ljudem, ki redno kadijo, uživajo alkohol in v svojem življenju ne skrbijo za redno telesno aktivnost. Pri teh ljudeh lahko namreč antioksidanti preprečijo neželene radikalske reakcije, ki škodijo telesu in povzročajo poškodbe na celičnem nivoju.